Talán láttátok azt a reklámot, amikor anyuka megbetegszik, és apuka próbálja kordában tartani és ellátni a gyerekeket több-kevesebb sikerrel, aztán a szuper gyógyszer turbó sebességgel hat, és anyuka estére meggyógyul, és helyreáll a világ rendje.

Már amikor először láttam ezt a reklámot kettős érzés fogott el. Egyik volt a "na, igen, pont így van" érzés volt, a másik pedig, hogy ez azért megint egy idilli állapot... Mert teszem azt lenne egy gyógyszer, ami turbógyorsan hat (nem szeretem a gyógyszereket, de jelenleg simán bevennék bármit, ami egy nap alatt gyógyít), akkor még mindig ott van, hogy kell egy szupertündér Pár, aki hagy egész nap pihenni, de akkor még mindig ott van, hogy maximum hétvégén lehetne anyuka beteg, vagy milliomosok, hogy apuka otthon is legyen...

Mert nézzük csak reálisan, mennyi esély van arra, hogy hétvégén betegszünk meg, apuka levesz mindent a vállunkról, pihenünk, és bevesszük a szupergyógyszert, így másnapra helyreáll a világ rendje, és közben még a gyerek(ek) sem betegszik(/betegednek) meg. :) Na, úgy, kb. 0%... vagy legyünk optimisták: 1%. :D

Anyaként elég frusztráló érzés, hogy "nem lehetek beteg", "nem lehetek gyenge", "nem hagyhatom el magam"... Hiába mondogatja a Férjem, hogy persze én is lehetek beteg/fáradt/gyenge, de a dolgok akkor sem állnak meg, és nem tudok elmenni táppénzre. Nos, igen, nekünk, anyáknak ez is a munkakörünk része. :)

És mindezt most azért írom le Neked, hogy tartsam magamban is a lelket, hiszen napok óta küzdök a náthával, torokfájással, gyengeséggel, és amikor az estét apa végigviszi (aki egyébként egész nap dolgozott), és amikor eldöntöm, hogy ma kialszom magam, és időben lefekszem, akkor éjfél körül hallom a hívó anyacsengőt a másik szobából, hogy most már Poronty is beteg, és kezdődhet az orrszívás, lázmérés, dajkálás, simizés, órákon át tartó ölben sétálás.. Így hát hajnal fele megjelent egy halvány mosoly a szám szélén, hogy ennyit a pihenésről, gyengeségről.... :)

Bárki bármit mond, anyának lenni a világ legkeményebb dolga. Néha erőn felül kell teljesíteni, és panaszkodhatunk, elkenődhetünk, elgyengülhetünk, de mégis végigcsináljuk, kibírjuk, túléljük, mert egy földöntúli erő mozgat minket: a szeretet a gyermekünk és a családunk iránt.

 

Még több anyasággal kapcsolatos információ, érdekesség, "védőnő válaszol" rovat itt:

https://www.facebook.com/pages/Mindennapi-anya/221007888099359