Szereted a matematikát? És régen szeretted a matek órákat?

Vajon egy gyerek születése után csak azok esnek a számok bűvöletébe, akik már korábban is benne voltak, vagy ez mindenkit utolér?

Mérik a gyerek súlyát, hosszát, fejkörfogatát, mellkaskörfogatát. Izgulunk a havi, féléves, éves státusznál, hogy meghízza a gyerek a minimumot, jó ütemben növekedjen. Figyeljük a tej mennyiségét, a táp adagjait, a pépek grammjait, a hús kockáit, a vitaminok cseppjeit.

Senki ne értse félre, örülök, hogy vannak normák, amik nyomán figyelik, és be tudnak avatkozni, ha gond van, de belülről túl sablonosnak tűnik a sok szám. Nyomásnak érezzük, hogy meglegyen a 400 g súlygyarapodás havonta. Tejeljünk eleget etetésenként, egyen annyit a gyerek, mint a táposdoboz oldalán elő van írva. Adagok vannak, grammok, kilógrammok, milliliterek.... És nem tudom, hogy mert én például szerettem a matekot, és ezért, vagy mert folyton ijesztgettek a grammokkal, vagy mindenki beleesik ebbe a gödörbe, de mindig lesem a mérleget és a centit. A bébimérleget azért is adtuk kölcsön, hogy ne akarjam minden nap megtudni, hogy hány grammos a kis csemeténk, és ne essek kétségbe, ha 10 grammal kevesebb, mint tegnap... Már komolyan függő voltam. Mindenki így van ezzel?

Azt tapasztalom, hogy nem. Nekem túl nagy lehetett a belső és a külső nyomás: túl sokat fogyott születés után a babám, nem volt elég tejem, nem gyarapodott megfelelő ütemben Manó... Pár hónap és már függő is voltam.

Ma már az eszem felfogja, hogy hagyni kellene a grammokat, és a jelzésekre figyelni, de nehéz legyőzni a könyvek adta előírásokat. Igyekszem. Lazulok. De lassú, nagyon lassú a folyamat.

Nálunk volt, hogy éppen 400 grammot gyarapodott Fanni, de olyan is volt, hogy 1 kg-ot hízott. Ha pedig körülnézek a barátok és a kis csemetéik között, még nagyobb a szórás... Fontosak a szakkönyvek, életmentőek a gyermekorvosok és védénők nyomonkövetései, de szerintem azért figyelni kell a babánk reakcióját, növekedési ütemét..

Azt elfelejtjük, hogy a mi kis Manóink nem úgy születnek, hogy ismerik a matematikát... :D

Még több anyasággal kapcsolatos információ, érdekesség, "védőnő válaszol" rovat itt:

https://www.facebook.com/pages/Mindennapi-anya/221007888099359?fref=ts